Is WordPress veilig?

Op dit moment maakt ongeveer 30% van alle websites ter wereld gebruik van WordPress. Al deze websites zijn opgebouwd aan de hand van dit Content Management System. Maar, zijn de websites die gebouwd zijn met WordPress nou wel echt veilig? In de meeste gevallen wordt, na een aanval op een grote website, WordPress al zondebok aangewezen. Maar, is dat terecht?

Er zijn twee oorzaken waardoor WordPress vaak als onveilig wordt bestempeld door de kenners:

  • Bij het ontwikkelen van eenWordPresswebdesignmaakt men gebruik van verschillende plug-ins en een thema. Het nadeel hiervan is dat deze plug-ins en een thema gevoelig zijn voor kwetsbaarheden. Het is namelijk geen maatwerk, maar met behulp van de plug-ins wordt er eigenlijk een geraamte gebouwd. Doordat er meerdere plug-ins gebruikt worden, kan er een gat ontstaan in het geraamte. Dat gat kan opgemerkt worden door hackers. Daardoor vormen de plug-ins en het thema een kwetsbaarheid.
  • Een ander belangrijk punt is het feit dat een WordPress website geüpdate dient te worden. Als een WordPress website niet geüpdate wordt, worden ook niet de nieuwste beveiligingstechnieken toegepast op de website. Het is daardoor voor hackers veel gemakkelijker om een WordPress website met verouderde software te hacken. Het is derhalve van groot belang dat een WordPress website altijd op tijd geüpdate wordt.

 

Een voordeel van WordPress is dat zeer veel mensen hier gebruik van maken. Op het internet zijn er gigantische grote WordPressCommunities te vinden. Op het moment dat er een hack aan het licht is gekomen, kunnen alle websitehouders en webmasters elkaar helpen. Op deze manier worden de krachten gebundeld en wordt het de hackers lastiger gemaakt. Dat komt puur voort uit het feit dat WordPress gigantisch veel gebruikers heeft.

Het beveiligen van eenWordpress website

Wil je een WordPress website laten maken, dan moet je er dus voor zorgen dat je deze goed beveiligt. Maar, hoe doe je dat?

Allereerst begin je bij je eigen inloggegevens. Gebruik een originele gebruikersnaam (dus geen Admin!) en verzin er vervolgens een zeer sterk wachtwoord bij. Ook is het van groot belang om de plug-ins regelmatig te updaten. Dat geldt eveneens ook voor de versie van WordPress; zorg altijd voor de nieuwste versie!

Zorg er daarnaast voor dat je website de beschikking heeft over een SSL-certificaat.

Ook is het aan te raden om gebruik te maken van een zogeheten twee stappen authenticatie. Op die manier wordt het inloggen moeilijker gemaakt en dat werkt uiterst effectief tegen een zogeheten brute force attack van hackers.

Het is een op zichzelf staand feit dat WordPress van nature een gevoelig systeem is. Het systeem is gevoelig voor kwetsbaarheden die gecreëerd worden door de werking van het systeem. Maar, de geleerden zijn het er over eens dat WordPress op termijn erg veilig kan worden. Het is daarbij van belang dat alle websitehouders weten waar ze mee bezig zijn én elkaar helpen. Met name het bundelen van krachten is erg belangrijk in het proces om WordPress veiliger te maken!